نافرمانی مدنی؛ یا خودزنی اقتصادی؟

چند وقتی است که می‌بینم بعضی از شیوه‌های نافرمانی مدنی در سطح ایمیل‌ها و سایت‌ها به گردش درآمده است. در یکی از این شیوه‌ها، افراد توصیه می کنند که راس ساعت 9 شب، وسایل برقی پرمصرف (مانند اتو و …) را روشن کرده تا به‌واسطه‌‌ی باز زیاد بر شبکه، برق برود.
هرچند در این‌گونه موارد و در شرایط جاری، بیشتر این شیوه‌های اعتراضی کاملاً ابتکاری و ابداعی است؛ ولی باید به این نکته‌ی بسیار مهم توجه داشت که این اعتراض‌ها نباید به قیمت «خودزنی اقتصادی» تمام شود.
برای مثال، آیا کسی می‌داند که با این کار، چه فشار بزرگ و طاقت‌فرسایی بر شبکه‌های تولید و توزیع نیروی برق وارد می‌شود؟ آیا این تاسیسات، سرمایه‌های ملی و اقتصادی خود ما نیستند؟
هرچند وزیر نیرو گفته‌اند که فلان مقدار ذخیره در سطح شبکه‌ها وجود دارد؛ ولی در بهترین حالت تنها چیزی که عاید همه‌ی ما می‌شود، فقط استهلاک زودرس و فرسودگی  تجهیزات و تاسیسات انتقال و توزیع برق است.
حال تصور کنید که همه‌ی ما راس ساعت 9 شب و در اوج مصرف، وسایل پرمصرف‌مان را روشن کردیم و حتی آن‌طور که می‌خواهیم هم برق چند نقطه از کشور قطع شود؟
این وضعیت، صرفاً یک برد زودهنگام و پرهزینه است.

حال در نظر بگیرید که به خاطر همین کار، شبکه‌ها و نیروگاه‌ها دچار فرسودگی و استهلاک شده و در چله‌ی زمستان، برق‌رسانی به  خیلی  از مناطق کشور دچار اختلال شود. یا اصلا در همین تابستان، برق چند نقطه از جنوب کشور قطع شود. تصور کنید ساعات بی‌برقی در گرمای جنوب را.
اما به عنوان یک راه‌حل جایگزین؛ من فکر می‌کنم از مقاومت معکوس این شیوه استفاده کنیم. یعنی همه قرار بگذاریم در راس ساعت 9 شب، همه‌ی چراغ‌های منازل‌مان را به مدت 10 دقیقه خاموش کنیم.
مطمئن هستم شیوه‌ی پیشنهادی جدید، تاثیر بیشتری در مقایسه با روش قبلی خواهد داشت.
البته همان‌گونه که ذکر شد، این‌ها فقط در حد پیشنهاد است. شما هم نظری دارید بگویید.

مطالب مرتبط

یک دیدگاه در “نافرمانی مدنی؛ یا خودزنی اقتصادی؟

  1. قطعا این کار جز آسیب به خود نیست

    ولی

    در جایی از پستت خواندم :

    به خاطر همین کار، شبکه‌ها و نیروگاه‌ها دچار فرسودگی و استهلاک شده و در چله‌ی زمستان، برق‌رسانی به خیلی از مناطق کشور دچار اختلال شود

    همان بهتر که آن مناطق دچار کمبود باشند . لیاقت افرادی که به احمدی رای دهند همین است

    با این که آنها نیز دست خودشان نیست و آنقدر ساده اند که به ظاهر اکتفا می کنند

    [پاسخ]

    پویا پاسخ در تاريخ مرداد 4ام, 1388 12:39:

    فرهاد جان
    همه می‌دانند که مردم جنوب کشور هم مانند بیشتر قاطبه‌ی مردم به احمدی‌نژاد رای نداده‌اند.

    [پاسخ]

  2. دوست عزیز وقتی تو برای آزادی مبارزه میکنی نباید چرتکه بندازی و حساب اقتصادی کنی. شاید کسانی که از این کارها میکنند معتقدند که اصلا کشور با دولت احمدی نزاد از صد بار ویرانی و مرگ هم بدتر است.
    ضمنا برای شما که حساب اقتصادی میکنی بگم کل خسارت اتش زدن اماکن عمومی و … اندازه یک سال پولی که اینا به فاسطین و افریقا و امریکای جنوبی میدن نیست.

    [پاسخ]

  3. سلام بر شما و ممنون از اینکه نظرات‌تان را گفتید.
    راست‌اش من هم قبول دارم که مبارزه، چرتکه‌بردار نیست. اما حرف من این است که وقتی می‌توانیم با هزینه‌ی کم‌تر این مبارزه را سامان دهیم، چرا باید متوسل به روش های پرهزینه‌تر باشیم؟
    پولی که این‌ها به فلسطین و .. می‌دهند هم چیزی جز ثروت‌های عمومی همه‌ی ما نیست. ولی این دلیل نمی‌شود که آن ثروت‌ها را ازبین ببریم؛ چون دارد از کشور خارج می‌شود.
    مثل این‌که خدای‌نکرده منزل شما در آتش بسوزد و شما از گرد راه برسید و به بهانه‌ی این‌که همه‌ی دارایی‌تان در حال سوختن است، خودتان را هم در میان شعله‌ها بیندازید که با آن‌ها بسوزید و از بین بروید.
    به هر حال مجددا از ارسال کامنت خیلی تشکر می‌کنم.

    [پاسخ]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *