اگر جنگ اتمی آغاز شود…


«… در صورت وقوع یک جنگ اتمی –حتی اگر به نیم‌کره‌ی شمالی محدود مانده و باعث تخریب آمریکا و شوروی و هم‌پیمانان آن‌ها شود- محاسبه گردیده که در دوره‌ی اول این جنگ حدود 750 میلبون تا یک میلیارد انسان کشته و در همین حدود هم مجروح بر جای خواهد گذاشت.

پس از یک جنگ اتمی، برای ماه‌ها و سال‌ها وضعیت جوّی و آب‌و‌هوا تغییر خواهد کرد به‌نحوی که برای بسیاری از موجودات زنده و خصوصاً انسان، «زندگی» غیرممکن می‌شود.

بعد از وقوع جنگ، ابری از گرد و غبار ساخته خواهد شد که زمین را در تاریکی فرو می‌برد. اگر بمبی با قدرت تخریبی یک میلیون تن در سطح زمین منفجر شود، در نتیجه‌ی آن حدود 330 هزار تن گرد و غبار حاصل می‌آید. ذرات غبار، سنگین بوده و دوباره به‌سوی زمین باز خواهد گشت.

سرعت سقوط، بستگی به حدود بزرگی ذرات تشکیل‌دهنده‌ی آن دارد.

اما در یک جنگ اتمی فقط «یک» بمب به‌کار گرفته نمی‌شود. بلکه یقیناً بمب‌های متعددی منفجر خواهد شد. بر اثر این انفجارها، جنگل‌ها و شهرها دچار آتش‌سوزی شده و خواهند سوخت.

به‌علت ایجاد غبار، رابطه‌ی زمین و خورشید قطع خواهد شد. بر اثر کمبود نور، بالطبع تغییرات جوّی و کاهش درجه‌حرارت حادث می‌شود و رشد گیاهان به‌شدت کند خواهد شد.

پژوهشگران محاسبه کرده‌اند که اگر در جنگی یک بمب با ظرفیت 5 هزار مگا تن منفجر شود، حرارت منطقه‌ی انفجار به  حدود  (15-)  تا  (25-)  درجه تنزل خواهد یافت (بمب ساده‌ای که در هیروشیما منفجر شد معادل 20 کیلو تن TNT‌بود). همچنین یک سال طول خواهد کشید تا حرارت قبل از زمان انفجار دوباره برقرار شود.

تغییرات ابتدا در مرکز ثقل انفجار بمب پدید می‌آید ولی پس از دو هفته یک ابر ضخیم یک‌نواخت در جوّ بالای محدوده‌ی انفجار گسترده خواهد شد. حرارت شدیدی در سطح آب‌ها ایجاد می‌شود و البته کاهش حرارت در سطح آب کندتر از سطح زمین است. تفاوت حرارت ایجاد‌شده بین مناطق خشکی و آبی، باعث جریان شدید باد خواهد شد که خود از عوامل بازدارنده‌ی حیات است.

گرد‌و‌غبار اتمی، آلوده به مواد رادیواکنیو است و این مواد کم‌کم دوباره به سطح زمین فروخواهد نشست و تقریباً تمام سطح دنیا را فراخواهد گرفت.

در کنار این‌ها، فعل‌و‌انفعالات ناگوار شیمیایی در جوّ ایجاد می‌گردد. قسمت اعظم جوّ را عنصر نیتروژن (ازت) تشکیل می‌دهد. بر اثر شعله‌های آتش (ناشی از بمب‌های اتمی)، این نیتروژن با اکسیژن موجود در هوا ترکیب شده و «اکسید نیتروژن» تولید می‌شود (این همان گازی است که از سوخت خودروها نیز حاصل می‌شود).

این فرآیند در سطح بالای جوّ رخ می‌دهد. در آن سطح، ماده‌ای به نام «اوزون» وجود دارد (که ترکیبی از اکسیژن خالص است). این اوزون همان لایه‌ای است که از عبور امواج ماورای بنفش خورشید جلوگیری می‌کند. اما بر اثر ترکیب اکسیژن و ازت، ساختار طبقه‌ی اوزون به‌هم می‌ریزد.

تنیجه این‌که  امواج ماورای بنفش هم به‌سرعت به زمین منتقل می‌شوند.

گفتیم که درجه‌ی حرات به حدود  (15-)  تا  (25-)  درجه‌ی سانتیگراد خواهد رسید. البته در برخی نقاط مانند سیبری، در چنین درجه‌ای گیاهانی هم وجود دارند. ولی از نظر ارزش حیاتی قابل‌اهمیت نیستند. در این طیف حرارتی، امکان حیات برای گیاهان گرمسیری از بین خواهد رفت.

در صورت وقوع زمستان اتمی،  گیاهان با وضعیت نامساعدی روبه‌رو هستند و فرصت تطابقی هم ندارند.  هر اندازه منطقه‌ای در شرایط عادی گرم‌تر باشد، در زمستان اتمی هم تحت تاثیرات نامساعد شدیدتری قرار خواهد گرفت.

بازماندگان احتمالی در تهدید گرسنگی و تشنگی قرار خواهند گرفت. تشنگی از این بابت که نظام آب‌رسانی از میان رفته و بر اثر سرمای موجود، آب‌های روی زمین تبدیل به یخ می‌‌گردد. و گرسنگی هم بابت این‌که  اولاً تمامی مزارع و زمین‌ها و محصولات و انبارهای آذوقه و  ماشین‌آلات و ادوات کشاورزی از بین می‌رود و دیگر این‌که انسان‌ها توان کار نخواهند داشت.

پس از گذشت چند ماه، از شدت تغییرات زمستان اتمی کاسته می‌شود. ضخامت ابرها کمتر شده و نور خورشید مجدداً به سطح زمین می‌رسد.

اما سطح زمین  از اجساد و لاشه‌های موجودات پوشیده شده  و عفونت بی‌حد و حصری در سطح زمین گسترده شده است. از امکانات پزشکی خبری نیست.

انسان‌های باقی‌مانده در معرض بیماری‌های گوناگون هستند و علاوه بر آن، تحت اثرات مواد سمّی رادیواکتیو هم قرار گرفته‌اند. بر اثر شدت نفوذ اشعه‌ی ماورای بنفش، قدرت دفاعی بدن انسان‌ها نیز در مقابل بیماری‌ها به‌شدت کاسته شده است.

این‌ها، تصویر ساده‌شده‌ای از روند اثرات ناگوار یک جنگ اتمی است. جنگ اتمی به‌مثابه‌ی نابودی کامل بشریت است.

جدول پایین، میزان تخریب سلاح‌های مختلف را  نشان می‌دهد.

نوع سلاح شاخص قدرت تخریبی
شمشیر 20
تفنگ خزانه‌دار در

جنگ جهانی اول

150
مسلسل در جنگ

جهانی اول

780
تلنک در جنگ

جهانی دوم

13000
راکت «وی -2» در

جنگ جهانی اول

860 هزار
زره‌پوش در جنگ

جهانی دوم

2 میلیون و 200 هزار
«جالبو» در جنگ

جهانی دوم

3 میلیون
بمب هیروشیما معادل

20 کیلوتن TNT

49 میلیون
شکاری بمب‌افکن فانتوم

با یک بمب  B-61

6 میلیارد  و 200 میلیون
راکت میان‌برد فرانسوی

مدل   M -20

18 میلیارد
راکت قاره‌پیمای روسیه

مدل  SS – 81

210 میلیارد



وقایع اسف‌بار در تاریخ حیات بشر، این سخن انیشتین را تایید می‌کند که:

“به‌ راستی، خطر در قلب انسان‌هاست”…»

==========================================

منبع: کتاب «اصلاحات در سیاست توسعه» نوشته‌ی «دکتر ناصر خادم‌ آدم»

مطالب مرتبط

یک دیدگاه در “اگر جنگ اتمی آغاز شود…

  1. تنها راه برای جلوگیری از یک جنگ این است که تفنگ ها را دست آدمهای مدافع صلح بسپارید اما تجربه می گوید تفنگ ها راه خود را پیدا خوهند کرد

    [پاسخ]

  2. پوياجونم قربونت برم كم تو زندگي روزمره نگراني و استرس داريم … آخه اين هم مطلبه كه انتخاب كردي ..( شوخي كردم اطلاعات جالبي بود )

    [پاسخ]

  3. سلام
    مثل اینکه حق با شما بود…. یک خاطره محکمی در ذهنم می گفت اون منظومه از رهی معیری ست … ولی نیست… ممنون از اطلاع رسانیتون.

    [پاسخ]

  4. بهترین راه اینه که از طریق تله پاتی و تفکر مثبت سعی کنیم هیچ جنگی در جهان رخ ندهد…… کار دیگه ای از دست ما بر نمی اید…..

    شما احیانا خبرنگار هستید؟؟؟

    [پاسخ]

  5. سلام
    انيشتين خودش بمب اتم را ساخته و در اختيار امريكا قرار داد و بعد از استفاده در ژاپن و كشته شدن صدها هزار انسان بي گناه انيشتن پدر سوخته فقط گفت متاسفم
    تف تو علمي كه پشتش تهذيب نفس نباشه

    [پاسخ]

    پویا نعمت‌اللهی پاسخ در تاريخ خرداد 16ام, 1391 19:18:

    سلام آقا رضا.

    استدلا‌تان چندان قوی نبود.

    ولی به هر حال ممنون که به من سر زدید و کامنت گذاشتید.

    [پاسخ]

    حمید پاسخ در تاريخ مهر 14ام, 1394 22:37:

    @رضا,
    انیشتین نه تنها بزرگترین دانشمند زمان خود بود بلکه یک انسان درست و نیک هم بود که مدافع حقوق بشر و همیشه مخالف جنگ افزارهای کشتار جمعی بود با ان که یهودی بود به جمع مخالفات صهنونیسم پیوست و اما در خصوص ساختن بمب اتم :
    ۱- بمب اتم در پروژه ای سری به نام “پروژه منهتن” توسط گروهی از دانشمندان به سرپرستی “رابرت اوپنهایمر” ساخته شدو اتفاقا بخاطر افکار بشر دوستانه انیشتین او را در این کار مشارکت ندادند .
    ۲- انیشتین هم ارزی جرم و انرژی را تحت فرمول معروف E=mc2 ارائه داد و این هیچ ربطی به ساخت بمب اتم ندارد . درست مانند آن است که بگوئیم نیوتون چون قانون عمل و عکس العمل را ارائه داد موشک هم از اختراعات نیوتون است .
    ۳- تنها نقشی که انیشتین در ساخت بمب اتمی دارد نامه ای است که دانشمندانی مانند اوپنهایمرخطاب به روزولت ( رئیس جمهور وقت آمریکا)نوشته تااورامتقاعد کنند پروژه اتمی رادنبال کنندو انیشتین به عنوان یک دانشمند بزرگ با امضاء نامه مهر تاییدی بر پروژه زد .
    ۴- تاسف انیشتین هم به این خاطر بود .

    [پاسخ]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *