یادداشت آقای دکتر نعمت احمدی (حقوقدان) را در مورد الزامات ارائهی بودجه توسط دولت به مجلس با هم بخوانیم که در شمارهی امروز روزنامهی اعتماد هم منتشر شده است:
############################
بودجهنويسي دردولتهاي نهم و دهم به کلي دگرگون شده است
درگذشته سازمان برنامه و بودجه و متعاقب آن سازمان مديريت و برنامهريزي کار تهيه و تدوين لايحه بودجه سنواتي را برعهده داشت و درهر استان با بررسي و کارشناسي هزينه هاي هربخش، بودجه نهايي آن بخش تعيين و ارائه مي شد.
سازمانهاي ذي ربط هم هزينه هاي ساليانه خود را با تکيه بربخش هاي زيرمجموعه خود اعلام مي کردند
بدين طريق هروزارتخانه با تجميع تمامي هزينه ها، گزارش را به سازمان برنامه و بودجه مي داد ازطرفي سازمان برنامه و بودجه با درنظرگرفتن حاصل جمع تمامي هزينه ها، نيازمالي کل کشور را به دست ميآورد،
بخش دوم؛ مربوط مي شد به درآمدها که با تعيين دقيق آن سهم بودجه هروزارتخانه و سازمان تعيين ميشد،
اگرحاصل جمع هزينه ها با درآمد کل کشورمساوي نبود با کسربودجه روبرو بوديم
هزينه هروزارتخانه هم عبارت بود ازهزينه جاري و هزينه عمراني،
سازمان برنامه وبودجه با يک حساب ساده هزينه هرمجموعه را به طريق واقعي درطول سال برآورد مي کرد و با تکيه بردرآمد دولت، سهم هربخش درلايحه بودجه سنواتي مي آمد.
با کنار گذاشتن اين روش و درپيش گرفتن شيوه فعلي عملا نظارت برعملکرد بودجه دولت به حاشيه رانده شده است.
دولت از آغازسال تا 15 آذرماه هرسال يعني 8 ماه و 15 روزوقت دارد تا هزينه و درآمد خود را درقالب لايحه بودجه تنظيم کند و حداکثرروز 16 آذرلايحه بودجه را به مجلس تقديم کند.
تصويب بودجه ساليانه کشوربرابرماده 216 آئين نامه داخلي به شرح زيراست:
ماده 216 ، دولت موظف است لايحه بودجه سالانه کل کشوررا حداکثر تا 15 آذرماه هر سال به مجلس تقديم نمايد، نحوه رسيدگي به لايحه بودجه، متمم و چند دوازدهم آن يک شوري و ترتيب رسيدگي به شرح زيراست:
1) نمايندگان مجلس ا زمان چاپ و توزيع لايحه بودجه ساليانه کل کشور و پيوست ها و سوابق آن تا مدت 10 روز ميتوانند پيشنهادهاي خود را به کميسيون هاي هاي تخصصي مجلس تقديم كنند.
2) کميسيون هاي تخصصي موظفند حداکثر تا پانزده روز پس ازچاپ و توزيع لايحه، گزارش خود را به کميسيون تلفيق مجلس تقديم نمايند.
3) کميسيون تلفيق موظف است حداکثر ظرف مدت 15 روز پس ازپايان مهلت گزارش کميسيون تخصصي، ضمن رسيدگي به گزارش کميسيون هاي تخصصي گزارش نهايي خود را تنظيم و به مجلس شوراي اسلامي تقديم نمايد.
مهلت کميسيون تلفيق حداکثر تا پانزده روز با موافقت هيات رئيسه قابل تمديد است
با استناد به ماده 216 به صورت معمولي 55 روز مهلت قانوني بررسي لايحه بودجه درکميسيونهاست، البته زمان چاپ و توزيع و تعطيلات قانوني را نيزبايد درنظر گرفت
عملاً لايحه بودجه بدون درنظرگرفتن زمان چاپ و تعطيلات و به فرض که از روز 13 بهمن ماه که تنها 47 روز به پايان سال باقي است، روز پنجم فروردين ماه سال 1391 آماده طرح درجلسه علني خواهد بود.
البته مي دانيم که انتخابات مجلس درروز 12 اسفند ماه برگزار مي شود و از روز 4 اسفند هم تبليغات انتخاباتي شروع مي شود و مجلس تعطيل است. به همين اعتبارمجلس قادر نيست لايحه بودجه تأخيري را مورد بررسي قراردهد
از طرفي نظر شوراي نگهبان هم اين است که مجلس نمي تواند رأساً بودجه يک دوازدهمي يا بيشترتصويب کند بلکه دولت بايد از ابتداء لايحه يک یا دو يا سه دوازدهمي به مجلس تقديم کند.
قانوناً مجلس در روز دوازدهم بهمن ماه مجازنبود لايحه بودجه سال 91 را به اين صورت از رئيس جمهوردريافت کند و تذکرات نمايندگان مجلس مانند توکلي و عباسپور کاملاً قانوني بود و پاسخ لاريجاني که با لبخند به عباسپور گفت؛ … آقاي عباسپور اينطور نفرماييد حرف شما درست نيست و اخطار شما را وارد نمي دانم، اينکه نمي رسيم بودجه را بررسي کنيم دليل نمي شود که تلاش مان را نکنيم ما تلاشمان را مي کنيم اگرنشد يک فکر ديگرخواهيم کرد ( اعتماد پنجشنبه 13 بهمن ).
اتفاقا ايراد دکترعباسپور کاملا وارد است زمان بررسي لايحه بودجه برابرماده 216 آئين نامه داخلي مجلس 55 روز است حتي اگرمجلس تعطيلات سنواتي نداشت، حتي اگرموعد انتخابات هم نبود و حتي اگر نمايندگان مجلس به گفته رئيس جمهور …. روزي پنج، شش ساعت وقت و تحمل دارند که فريادهاي آقاي کواکبيان را گوش دهند … نمي توانند به توصيه رئيس جمهور گوش دهند که …
خب همين قدر کار کنيد و بودجه را قبل از انتهاي سال به ( دولت ) بدهند … ( اعتماد همان ) اين کارشدني نيست اگر مجلس ديگر به فريادهاي امثال آقاي کواکبيان هم گوش ندهد و باز هم به گفته رئيس جمهور چند شيفتي کارکند امکان تصويب لايحه بودجه نمي رود
، رئيس مجلس هم به جاي اينکه در پايان سال يک فکري به حال بودجه بکند، بايد هم اکنون با تکيه بر قانون و نظرشوراي نگهبان که مجلس قادرنيست از درون لايحه فعلي، بودجه چند دوازدهمي تصويب کند از دولت بخواهد تا فرصت باقي است لايحه چند دوازدهمي بودجه را براي ماههاي اول سال 91 به مجلس تقديم تا در آغازسال بدون بودجه نباشيم.
=======
در همین رابطه:
– متن کامل قانون بودجهی 1390 کل کشور به همراه ضوابط اجرایی آن (+)
– هدفمندی و چالش بودجهریزی دولت (+)
– برنامهی پنجم توسعه و بودجهریزی عملیاتی (+)
سلام
شعر از خودم بود !
ویلاگتون تماما سیاسیه؟
مطلبتون رو خوندم ولی نظر خاصی ندارم چون با اینکه به مسائل سیاسی علاقه مندم ولی در مورد اقتصاد هیچ
سر رشته ای ندارم !!
برای مطالب بعدی حتما خبرم کنید
ممنون
[پاسخ]