توزیع یارانه‌ها و مسئله‌ی فقر

سرمقاله‌ی امروز من در روزنامه‌ی جهان صنعت، به مقوله‌ی انتخاب درست سیاست‌های مقابله با فقر پرداخته است و دراین‌جا هم می‌توانید ببینید.

==============

تخصیص مجدد یارانه‌ها اساساً واجد دو  عملکرد است.

اول: بهبود چگونگی توزیع درآمدها

و دوم: بهبود و اصلاح رفتار مصرفی مردم

به همین خاطر است که برخی اقتصاددانان، بر این عقیده‌اند که با اجرای قانون هدفمندشدن یارانه‌ها، می‌توان به جنگ دو معضل اساسی اقتصاد کشور یعنی «فقر» و «بیکاری» رفت.

هرچند نمی‌توان  از  اهمیت و لزوم پدیده‌ی هدفمند شدن یارانه‌ها و توزیع مجدد آن گذشت اما در نظر داشته باشیم که دو عملکرد فوق‌الذکر نیز، در حوزه‌ی اقتصاد خرد و از جمله سیاست‌های این حوزه از اقتصاد هستند.

به عبارت دیگر، صرف‌نظر از کارکردهای حقیقی و واقعی سیاست‌های تخصیص مجدد یارانه‌ها، می‌توان این‌گونه اظهار داشت که این سیاست قادر به چاره‌سازی دو پدیده‌ی شوم فقر و بیکاری نیست. توزیع مناسب‌تر درآمدها، مسلماً موجب کاهش فقر مطلق می‌گردد اما بعید است که بتواند «چاره» و «راه‌حلی» ‌ اساسی برای ریشه‌کن کردن این پدیده باشد.

از میان بردن فقر، راه‌حلی جز ورود به چرخه‌ی بلند‌مدت رشد اقتصادی ندارد (تجربه‌ی کشور چین).

تاریخ بشر به یاد ندارد که هیچ دولتی توانسته باشد به یکباره میلیون‌ها نفر را از پایین به بالای خط  فقر منتقل سازد.

حصول به رشد پایدار و مستمر اقتصادی هم راساً محمل مباحثات عدیده‌ای بوده که شاید ربط  چندانی هم به  «تخصیص مجدد و بازتوزیع یارانه‌ها» نداشته باشد.

شاید به ندرت بتوان اقتصاددانانی را پیدا کرد که  در ارتباط بین نابرابری و رشد اقتصادی، به صراحت اظهارنظر کند. برخی می‌گویند که توزیع مناسب‌تر درآمدها باعث ارتقای سرمایه‌های انسانی و بالطبع رشد اقتصادی می‌شود. برخی دیگر هم بر این اعتقادند که توزیع مناسب درآمدها، آفت رشد اقتصادی است.

به هر صورت، اگر ادعا شود که بهبود وضعیت توزیع درآمدها (ناشی از تخصیص مجدد یارانه‌ها)؛ قادر به ریشه‌کنی و علاج فقر خواهد بود؛ آن‌گاه مسلماً چنین ادعایی را نمی‌توان جدی و علمی تلقی کرد.

بنابراین نباید بر این اعتقاد بود که قرار است با قانون هدفمندشدن یارانه‌ها، راه صد ساله را یک شبه برویم. خصوصاً ان‌که تصویب و اراده‌‌ی دولت و مجلس و خصوصاً زمینه‌سازی‌‌ها و آماده‌سازی‌های مربوطه هم نباید به‌معنای غفلت و یا تعویق و فراموشی از ارائه و اجرای سیاست‌های مناسب اقتصادی باشد.

مطالب مرتبط

یک دیدگاه در “توزیع یارانه‌ها و مسئله‌ی فقر

  1. سلام پويا جان مطالب اخيرت خيلي اقتصادي و نفتي شده يه مطلب هم براي ما فقير فقراء يه لا قباي عاشق بنويس .
    ضمنا” پيغامت رو خوندم . موافقي دوباره بچه بشيم آخ كه چقدر همه چيز باصفا بود ولي ما چه زود بزرگ شديم مگه نه ؟

    [پاسخ]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *