در این دنیای موسیقی «جاز» و «پاپ» و «متال» و «رپ» و «معترض» و «بیخطر» و «صداوسیمایی» و «سنتی» و …، دنبال آلبومی برای بهار (دخترم) میگشتم تا هم با ترانه و شعر و موسیقی آشناتر شود و هم از گوشدادن به آن لذت ببرد.
رفته بودیم شهر کتاب ابنسینا و از مسئول مربوطه درخواست راهنمایی کردم تا به ما بگوید چه آلبومی برای بهار مناسبتر است.
خانم محترم مسئول (که به کارش خیلی وارد بود)، آلبومی را به نام «این گوشه تا اون گوشه» را معرفی کرد.
با اشعار و ترانههایی از خانم لیلا حکیماللهی
و با رهبری ارکستر آقای پیمان جهانمانی (اینکه میگویم «ارکستر»، حالا فکر نکنید ارکستر بزرگ و فیلارمونیک و …؛ بلکه منظورم «سرپرستی اجرا» است).
اشعار ترانهها بسیار ساده و لطیف بوده و در اغلب آنها فقط تعداد معدودی ساز سنتی ایرانی به کار برده شده تا هم گوش بچهها با نوای سازهای ایرانی آشناتر شود و هم پیچیدگیهای یک ترانهی معمولی را نداشته باشد.
جالب اینجاست که این آلبوم بیشتر در اختیار من است تا بهار!
و هر دفعه بهار با التماس از من درخواست میکند که آلبوم را به او بدهم برای شنیدن!
==============
پینوشتها:
1 – آقای ساسان فاطمی در مورد این آلبوم چنین نوشتهاند:
مجموعهی حاضر نتیجهی سالها تجربهی ارزشمند پدیدآورندهی آن، لیلا حکیمالهی، در زمینهی آموزش موسیقی به کودکان با استفاده از موسیقی ایرانی و نه موسیقی غربی است.
وی که، درضمن، از ذوقی عالی برای تصنیفسازی برخوردار است، مجموعهای پدید آورده است که گام مهمی در جهت خلق موسیقی کودک با استفاده از موسیقی ایرانی به شمار میرود.
آثار وی بهخوبی نشان میدهد که هر نظام موسیقاییای، از جمله نظام موسیقاییِ ایرانی، نظام زایندهای است که انواع موسیقیها میتواند براساسِ آن پدید آید و تصور اینکه موسیقی ِملیِ ما قابلیت تطابق با نیازهای کودکان را ندارد تصور باطلی است.
اغلب آثار این مجموعه مستقل از الگوهای قبلاموجود ساخته شدهاند، اما لیلا حکیمالهی این بصیرت را نیز داشته است که از ملودیها، ریتمها و سبکهای موسیقی ایرانیِ مخصوص مراسم شادمانی نیز کمال استفاده را ببرد.
خصلت بانشاط و سرخوش این ملودیها، بهعلاوهی ریتم و ملودی سادهی آنها که در عین حال انعطافپذیر است و به تغییرات متعدد تن میدهد، این موسیقیها را برای کودکان بسیار مناسب میسازد.
این ملودیها نابترین و خالصترین ملودی های موسیقی ایرانی در حوزهی موسیقی سبک به حساب میآیند و آشنایی کودکان با آنها را باید همچون آشنایی آنها با پایهایترین شکلهای ملودی ایرانی در نظر گرفت.
سیدی حاضر گوش کودکان ایرانی را با موسیقی ایرانی آشنا خواهد کرد و موجب خواهد شد تا آنها، برخلاف کسانی که تنها به موسیقی غربی خو گرفتهاند، فرهنگ خود را فرهنگ بیگانه به حساب نیاورند.
امید است این مجموعه الگویی برای فعالیتهای آینده در حوزهی موسیقی کودک شود و بهزودی شاهد موسیقی کودک ایرانی و آموزش موسیقی ایرانی به کودکان در سرتاسر کشور باشیم.
2 – برای شنیدن قسمتهایی از ترانهها به اینجا سری بزنید.
3 – سایت خانم حکیماللهی در اینجا و سایت آقای پیام جهانمانی را در اینجا ملاحظه کنید.
4 – قسمتهایی از شعر ترانهی «برف» را در اینجا میگذارم تا همه با هم بخوانیم:
برف اومده برف اومده / بیا بیا دلم چه بیتاب شد
اگر که زودتر نجنبی / یهو دیدی تموم شد و آب شد
این برف ِ ریزه میزه / چه خوشگل و تمیزه
انگار هزار تا پنبه،/ از آسمون میریزه
نگاش کنید چه شیطونه
میرقصه و میشینه روی پلهای که لیزه
برف سفید چه ماهی
مثل گل و گیاهی
تموم نشی به این زودی الهی
بباری و بباری و بباری تا بپوشونی پلیدی و تباهی
نکنه که یک لکهی سیاهی
پیدا کنه به دامنت یه راهی…
من هم این آلبوم رو برای دخترم “روشنا” خریدم. هم روشنا و هم من این آلبوم رو خیلی دوست داریم. از همین انتشارات و خانم حکیم الهی یه کار دیگه هست به اسم ” لطف تنبک” اون هم کار خوبیه. یه پیشنهاد دیگه هم دارم که یه سی دی تصویری به اسم “قصه های حرکتی”.
[پاسخ]
پویا نعمتاللهی پاسخ در تاريخ شهریور 23ام, 1391 19:46:
سلام.
ممنون از این راهنمایی.
در مورد لطف تنبک هم لطفاً توضیحاتی بدهید؟
آیا کار به صورت موزیکال است؟ و یا به صورت تکنوازی تنبک است؟ و یا سازهای دیگری هم دارد؟
در مورد قصههای حرکتی، منطظورتان از سی.دی تصویری چیست؟ مجموعه قصه است؟
به هر حال خیلی تشکر میکنم بابت راهنمایی و توصیهتون.
خیلی لطف کردید. تشکر میکنم.
[پاسخ]
ناشناس پاسخ در تاريخ شهریور 23ام, 1391 21:22:
فیلم کنسرت ” قصه های حرکتی” دوتا vcd هست که اولی داستان اسطوره ای از پهلوان قوم تالش به نام “محمود” است. کنسرتی که بچه ها هم می نوازند و هم با حرکت و آواز داستان رو اجرا می کنند. در سی دی دوم سه تا آوازبازی هست، که بچه ها شعر رو همراه با حرکت اجرا می کنند. من انتظار نداشتم دختر دو سال و نیمه ی من از اینکار خوشش بیاد ولی برعکس تصور من اتفاق افتاد.
“لطف تنبک” هم دو تا سی دی صوتی هست که در هر بخش قبل از شروع،دستگاهی که کار در اون اجرا می شه و سازی که همراه تنبک نواخته می شود هم معرفی می شود. علاوه بر این شعرها هم به نظر من چیزهای آموختنی زیادی داره. من که ازش لذت بردم و به عنوان کسی که از موسیقی چیزی بلد نیست حداقل با دستگاه ها آشنا شدم. به نظر من به امتحانش می ارزه.
من هم از توجه شما ممنونم.
[پاسخ]
نازنین پاسخ در تاريخ شهریور 24ام, 1391 13:04:
سلام.
لطف تنبک هم مثل این گوشه تا اون گوشه هست. در هر بخش دستگاهی که در اون موسیقی اجرا می شه و سازی که همراه تنبک نواخته می شود معرفی می شه.
قصه های حرکتی هم فیلم کنسرتی که بچه ها هم نوازنده و هم اجرا کننده ی یه افسانه هستند. در کنار این کار، دو سه تا هم آوازبازی هست که بچه ها آواز رو به همراه حرکت اجرا می کنند. من انتظار نداشتم که دختر دو ساله و نیمه ی من از این کار خوشش بیاد. اما حالا شده سی دی مورد علاقه اش. به امتحانش می ارزه.
[پاسخ]
پویا نعمتاللهی پاسخ در تاريخ شهریور 24ام, 1391 15:55:
سلام نازنین عزیز.
ممنونم بابت راهنماییهایت.
در اسرع وقت سعی میکنم این آثار را تهیه کنم.
باز هم تشکر میکنم.
[پاسخ]
پویا پاسخ در تاريخ شهریور 25ام, 1391 20:02:
سلام. جهت تست است
[پاسخ]