به نظر میرسد تعجب و حیرت، دیگر جزئی از زندگی معمول و عادی همهی ما شده است. در همه جا باید این حیرتها و سوالهای بیجواب را تجربه كنیم. از صحبتهای سیاستگزاران كشور و تقابل آن با واقعیات جاری زندگی گرفته تا كوچكترین زوایای زندگی شخصی و روزانهی خودمان، به نوعی درگیر این مساله هستیم. جالب اینجاست كه هیچ مرجعی برای رفع این ابهامات وجود ندارد. نمونهاش برای خودم پیشآمد كرده است.
پایان اسفند ماه سال 1386 بود كه خداوند فرزندی به ما اعطا كرد. اوایل سال جاری برای گرفتن شناسنامه به ادارهی ثبت احوال مراجعه كردم. مراحل اداری كار انجام شد و شناسنامه را تحویل گرفتم. ابتدا فقط خوشحالی بود، ولی به یكباره موضوع تعجب انگیزی مرا به فكر فرو برد. در قسمت ثبت تاریخ تولد، علاوه بر تاریخ شمسی، تاریخ قمری تولد را هم ثبت كرده بودند. سوال من این بود كه چه لزومی برای این كار وجود دارد؟
اول فكر كردم شاید به این خاطر بوده كه جهت كنترل تاریخ تولد، خواستهاند یك تاریخ جایگزین هم داشته باشند. ولی چرا تاریخ قمری؟
آنچه مسلم است اینکه تقویم قمری یکی از متغیرترین تقویم{های دنیا است. مثلا این فرزند ما که در زمستان متولد شده، حدود 20 سال بعد باید طبق تاریخ قمری تولدش را در تابستان جشن بگیرد. ( به خاطر گردش ده روزهی سالانه در این تقویم). بنابراین ثبت تاریخ قمری نمیتواند ثبت دقیقی باشد. در این رابطه تاریخ میلادی از دقت بسیار بیشتری برخوردار است و اگر هدف این بوده که یک تاریخ آلترناتیو در کار باشد، چرا از تاریخ میلادی استفاده نشده است؟
نکتهی دیگر اینکه تقویم قمری حتی برای کشورهای عربی، صرفا مصارف مذهبی دارد( مانند ماه رمضان و اعیاد وحج و …) و خود عربها برای انجام امورات جاری و اداری و بازرگانی خود، از تاریخ میلادی استفاده می كنند.
نكتهی جالبتر اینکه طبق بررسی من، اکنون چندین سال است که شناسنامههای صادره( حتی تعویضیها) هم به تاریخ قمری مثبوت میشوند.
حال سوال این است که چرا هنگام صدور شناسنامهی نوزادان، علاوه بر تاریخ قانونی و رسمی کشور، یک تاریخ تقویمی غیر دقیق دیگر هم در شناسنامهها ثبت میشود؟ آنهم تقویمی که هیچ کاربرد علمی و اداری( غیر از دینی) ندارد؟