آیا گاز را باید صادر کرد یا مصرف کرد یا تزریق کرد؟

یادداشت روزنامه سرمایه را در اینجا بخوانید یا در ادامه

محاسبات اخیر پروفسور سعیدی، متخصص مخازن نفت و گاز، دكتر درخشان، اقتصاددان انرژی و تعدادی از مهندسان جنوب بر روی تك‌تك مخازن ایران، ثابت می‌كند كه استفاده از گاز برای ازدیاد برداشت، اقتصادی‌ترین گزینه برای مصرف آن است.

این محاسبات بر مبنای الگوی ریاضی‌ای كه در سه سناریوی مختلف، میزان گاز مورد نیاز برای ازدیاد برداشت مخازن نفت را پیش‌بینی می‌كند، انجام گرفته است.

پروفسور سعیدی گفت: «در صورت تزریق گاز به مخازن نفتی كشور در افق چشم‌انداز، حجم انرژی فسیلی ما بیش‌ از عربستان خواهد شد و به مقام اول جهان دست خواهیم یافت.» .وی هشدار داد: «عدم تزریق گاز، باعث دومیلیون بشكه افت تولید نفت ایران در روز می‌شود و ناگزیراز واردات خواهیم بود.»

وی با اعلام نتایج تحقیقات اخیر خود روی مخازن نفت ایران گفت: «گاز در نظر گرفته شده برای صادرات می‌تواند از نابودی ‌65 میلیارد بشكه نفت كه به دلیل كمبود تزریق و افت فشار مخازن، غیر قابل استحصال و مدفون می‌شود، جلوگیری كند.»  برای درك ابعاد این مساله، باید توجه كرد كه با فرض تولید چهار میلیون بشكه نفت در روز، 65 میلیارد بشكه معادل 44 سال تولید نفت كشور خواهد بود و با در نظر گرفتن 60 دلار به ازای هر بشكه نفت، 9/3 تریلیون دلار خسارت به میادین نفت ایران وارد خواهد شد.گفتنی است……..

محاسبات اخیر پروفسور سعیدی، متخصص مخازن نفت و گاز، دكتر درخشان، اقتصاددان انرژی و تعدادی از مهندسان جنوب بر روی تك‌تك مخازن ایران، ثابت می‌كند كه استفاده از گاز برای ازدیاد برداشت، اقتصادی‌ترین گزینه برای مصرف آن است.

این محاسبات بر مبنای الگوی ریاضی‌ای كه در سه سناریوی مختلف، میزان گاز مورد نیاز برای ازدیاد برداشت مخازن نفت را پیش‌بینی می‌كند، انجام گرفته است.

پروفسور سعیدی گفت: «در صورت تزریق گاز به مخازن نفتی كشور در افق چشم‌انداز، حجم انرژی فسیلی ما بیش‌ از عربستان خواهد شد و به مقام اول جهان دست خواهیم یافت.»

وی هشدار داد: «عدم تزریق گاز، باعث دومیلیون بشكه افت تولید نفت ایران در روز می‌شود و ناگزیراز واردات خواهیم بود.»

وی با اعلام نتایج تحقیقات اخیر خود روی مخازن نفت ایران گفت: «گاز در نظر گرفته شده برای صادرات می‌تواند از نابودی ‌65 میلیارد بشكه نفت كه به دلیل كمبود تزریق و افت فشار مخازن، غیر قابل استحصال و مدفون می‌شود، جلوگیری كند.»  برای درك ابعاد این مساله، باید توجه كرد كه با فرض تولید چهار میلیون بشكه نفت در روز، 65 میلیارد بشكه معادل 44 سال تولید نفت كشور خواهد بود و با در نظر گرفتن 60 دلار به ازای هر بشكه نفت، 9/3 تریلیون دلار خسارت به میادین نفت ایران وارد خواهد شد.گفتنی است، مطالعات پروفسور سعیدی در سال 1355 (كه چندی پیش در نشریه مركز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی منتشر شد) نشان‌ می‌دهد مخازن نفت ایران در همان سال نیاز به تزریق250 میلیون متر مكعب گاز در روز داشتند. این برنامه در سال 1355 به تصویب هیات مدیره شركت ملی نفت رسید و تمامی تجهیزات آن خریداری شد، اما در حال حاضر، با گذشت بیش از ربع قرن كم‌تر از 100 میلیون متر مكعب تزریق گاز انجام می‌شود.

این در حالی است كه پروفسور سعیدی با توجه به افت فشار مخازن نفت كشور بر اثر حجم عظیم نفت برداشت شده از سال 1355 تا كنون، نیاز امروز مخازن نفت كشور را به تزریق گاز، ‏560 میلیون متر مكعب در روز می‌داند.

به همین دلیل در حالی كه برخی از مقامات نفتی كشور از افزایش ضریب بازیافت مخازن نفتی كشور به بیش از 27 درصد خبر می‌دهند، اما سعیدی این گفته را ادعایی خلاف واقع می‌داند و می‌گوید: «ضریب بازیافت مخازن نفتی كشور ما حدود 21درصد است و در شرایطی كه وزارت نفت برنامه‌های تزریق گاز را به اجرا درنیاورده، باید توضیح دهد كه چگونه مدعی این افزایش بازیافت می‌شود.»

پروفسور سعیدی در ویژه‌نامه‌ای كه در سال 1381 (قبل از افزایش بهای نفت) با عنوان نفت و منافع ملی از سوی نشریه مركز پژوهش‌های مجلس منتشر شد با انتشار نتایج بخشی از مهم‌ترین تحقیقات خود درباره تزریق گاز غیرامتزاجی به عنوان بهترین راه‌حل برای افزایش ضریب بازیافت مخازن نفت ایران، توجه ما را به این نكته جلب می‌كند كه جهت نگهداری توان تولید چهار میلیون بشكه در روز ( 5/3 میلیون بشكه تولید واقعی در روز) شركت ملی نفت نیاز به حفر حدود شش هزار حلقه چاه جدید در 20 سال آینده خواهد داشت. وی می‌افزاید: «این امر نیازمند سرمایه‌گذاری حدود 33 میلیارد دلار است. در صورت تزریق گاز بر مبنای 20 میلیارد پای مكعب در روز، تعداد این چاه‌ها به حدود سه هزار حلقه كاهش می‌یابد. میزان صرفه‌جویی در این امر، نزدیك به میزان سرمایه‌گذاری جهت تولید، حمل و تزریق روزانه 20 میلیارد پای مكعب گاز در مخازن نفتی كشور است.»

وی در همان سال پیش‌‌بینی می‌كند: «از سال 2015 میلادی به بعد به دلیل عدم توانایی تولید كشور‌های صادركننده نفت، قیمت نفت و گاز بسیار بالاتر از نرخ فعلی خواهد رسید و كشور ما با سرمایه‌گذاری لازم در زمان حال می‌تواند به سود بسیار بالایی در آینده نزدیك دست یابد.»

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *