شرط کار زن در ضمن عقد نکاح

اخیراً در سایت‌ها و محاورات عمومی، شنیده می‌شود که برخی از عروس‌ها در هنگام عقد، شرایط خاصی را در قالب شرایط ضمن عقد تعیین می‌کنند.

مثال‌هایی از مهم‌ترین شروط ضمن عقد که در بسیاری از ازدواج‌ها کاربرد دارند چنین است:

 1-  زوج به زوجه وکالت بلاعزل با حق توکیل به غیر می‌دهد تا زوجه در هر زمانی که بخواهد از جانب زوج اقدام به متارکه کرده و از قید زوجیت خود را رها کند، به هر طریق اعم از اخذ یا بذل مهریه.

2-  زوجه اجازه دارد از هم اکنون هرگاه خواست به خارج از کشور برود و نیاز به اجازه‌ی مجدد زوج ندارد، چه برای اخذ یا تمدید یا تجدید گذرنامه.  و این اجازه، دائمی است.

3-  زوجه حق ادامه‌ی تحصیل تا هر مرحله‌یی که لازم بداند و در هر مکان و محلی که ایجاب کند مخیر است.

4-  زوج، زوجه را در انتخاب هر شغلی که مایل باشد و هر کجا که بتواند کار کند، مخیر می‌کند و اجازه می‌دهد که مشغول به کار شود.

 5- زوج و زوجه متعهد می‌شوند هنگام جدایی؛ اعم از اینکه متارکه به درخواست مرد باشد یا به درخواست زن باشد؛ کلیه‌ی دارایی‌هایی که بعد از ازدواج دائم زوجین به دست می‌آورند، بین آنها به مناصفه تقسیم شود.

6-  حق انتخاب مسکن و تعیین شهر یا محلی که زندگی مشترک در آنجا ادامه پیدا کند، با زوجه خواهد بود.

7 – اگر در آینده زوجین دارای فرزند شدند و طلاق اتفاق افتاد؛ حضانت فرزندان به عهده‌ی زوجه باشد و در صورت خروج از کشور هم  نیازی به اذن پدر ندارند.

من حقوق‌دان نیستم ولی یک سؤال برایم مطرح شده بود و آن این‌که اگر خانم بخواهد  در شروط ضمن عقد، متنی به شرح ذیل گنجانده شود که:

«زوج، زوجه را در انتخاب هر شغلی که مایل باشد (به‌شرطی که مغایر شئونات مذهبی و ملی و قانونی نباشد) و هر کجا که بتواند کار کند، مخیر می‌کند و اجازه می‌دهد که مشغول به کار شود»

در این صورت:

1– اساساً چنین شرطی را می‌توان در زمره‌ی شروط ضمن عقد پیش‌بینی و ثبت کرد؟
یعنی قانون، اجازه‌ی چنین ثبتی را می‌دهد یا خیر؟

این سؤال را با توجه به تبعات آن پرسیدم. مثلاً این‌که برای  خانم، یک‌دفعه یک فرصت شغلی مناسب در  بندرعباس پیدا شود و ….

این سؤال را با آقای محمد رحیمی؛ حقوق‌دان؛ مطرح کردم که پاسخ مبسوطی ارائه دادند.

ضمن تشکر از ایشان، متن پاسخ این حقوق‌دان را در سایت شخصی‌شان ملاحظه کنید.

============

پی نوشت:

متن قانون مدنی کشورمان را از این‌جا ببینید

مطالب مرتبط

یک دیدگاه در “شرط کار زن در ضمن عقد نکاح

  1. سلام

    تو وبلاگمون زادروز ابرمردان موسيقي ايران رو جشن گرفتيم با شركت در جشن كوچيكمون ما رو سرفراز كنيد.

    [پاسخ]

  2. با عرض سلام خدمت دوست عزیز
    اگر مطلع باشید زن باید از نظر اسلام برای بیرون رفتن از خانه خود از شوهر خود اجازه بگیرد و این کار نیز مطمئنا با اجازه شوهر امکان پذیر است زیرا اگر بدون اجازه دست به کاری زد ممکن است ناشزه محسوب شود و از حق گرفتن نفقه برخوردار نشود. این یک ضمانت اجرای عدم رعایت دستورات شوهر است در حدود مشروع. و اما در پست توضیح دادیم در مرحله ثبت نام شوهر نمی تواند جلوی استخدام زن را بگیرد و فقط بعد از استخدام زن و آن هم با مراجعه به دادگاه و اثبات خلاف حیثیات و مصلحت خانواده حکم اخراج و یا فک استخدام وی را بگیرد. شرط مذکور نیز در صورتی که مخالف قوانین امری نباشد( از آنجا که ریاست شوهر بر خانواده قانونی امری است و در ماده 18 قانون حمایت از خانواده نیز قابل فهم می باشد این امری بودن متن قانونی ریاست شوهر بر خانواده) که هست قابل پیگیری بوده و زن من باب عدم اجرای شرط می تواند از شوهر خسارت بگیرد. و در صورتی هم که شرط موصوف خلاف قواعد وضع شده باشد ممکن باطل بوده و بلااثر می باشد که این باطل بودن شرط باید با توجه به پرونده و اوضاع و احوال تشخیص داده شود که اطلاعات ما در این مورد کم می باشد.
    در صورت داشتن سوالات بیش تر در خدمت دوست عزیزم هستم.

    [پاسخ]

  3. درود
    سپاس از حضور پرمهر شما…
    منظرتان را از کامنتتون متوجه نشدم اگر امکان دارد بیشتر توضیح بفرمایید..ممنون
    بدرود

    [پاسخ]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *