سرمقالهی امروز من در روزنامهی جهان صنعت را در ادامه ببینید یا در اینجا:
===========================
در خبرها آمده بود که دولت در نظر دارد در زمان مورد نظر خود، قیمت 7 حامل انرژی (شامل بنزین، گازوئیل، نفت سفید، نفت کوره، گاز مایع، گاز طبیعی و برق) را افزایش دهد.
سؤال در این است که دولت بهکدام دلیل تصمیم گرفته تا قیمت این حاملها را در کنار هم و به صورت موازی افزایش دهد؟
پاسخ این است که دولت با هدف جلوگیری از اقدام شهروندان به پدیدهی جانشینسازی حاملهای انرژی دست به این افزایش موازی زده است.
بدین ترتیب که بهطور طبیعی؛ عامهی مردم در صورت افزایش قیمت یک حامل انرژی، به سراغ حامل دیگر انرژی (به صورت جایگزین) خواهند رفت و مصرف آن حامل را افزایش میدهند.
برای مثال فرض کنید دولت قیمت گاز طبیعی را دچار یک افزایش جدی نماید؛ اما قیمت برق را فقط در اندازهی اندکی افزایش دهد. بدیهی است در این صورت عموم مردم که افزایش قیمت گاز را بهمثابهی پرداخت هزینهی بیشتری برای خود تلقی میکنند، ممکن است برای گرمایش محیط خود به مصرف برق روی آورند.
این افزایش مصرف برق، بهمثابهی اختصاص یارانهی بیشتر به برق است که اساساً موضوع کاهش یارانهی بخش گاز طبیعی را کمرنگ میکند.
نمونههای زیادی از اینگونه جانشینیها وجود دارد. در هر حال دولت معتقد است که اصلاح قیمت در یک «بخش» از حاملهای انرژی، عملاً واجد «اصلاح» در رفتار مصرفکننده نخواهد بود و این به معنای بلااثر شدن اهداف هدفمند سازی یارانهها و ظرفیتهای اجرایی قانون است.
در مثالی که ذکر شد، فقط اگر قیمت گاز طبیعی و برق هر دو بهصورت جدی افزایش یابد، آنگاه مصرفکننده دست به مدیریت مصرف خواهد زد.
دولت بر این اعتقاد است که در این صورت رفتار مصرفی مردم اصلاحپذیر نخواهد بود و چهبسا بر اثر این فشار مصرفی، بازتوزیع حمایتی مؤثر هم ممکن نشود.
Te wszystkie kity co co tutaj smarujecie to jest kompletnie do niczego. Po prostu aż się oglądać nie chce tych tu uscicatznywh narzekań, a że cały czas coś nie w ten deseń, a że coś tam się nie podoba. Ludzie dajcie siana z tymi płaczami.
[پاسخ]